Friese-elfstedentocht.jouwweb.nl
Home » Het Elfstedenkruisje

Het Elfstedenkruisje

Het Elfstedenkruisje wordt uitgereikt aan volbrengers van de Elfstedentocht. Tot en met 2006 zijn circa 86.000 Elfstedenkruisjes uitgereikt.

 

Toen in 1909 de eerste Elfstedentocht werd geschaatst, kwam al snel de vraag op welke medaille men zou uitreiken aan de volbrengers van de tocht. Verschillende ontwerpen werden ingezonden. Uiteindelijk werd ervoor gekozen om de medaille te baseren op een erekruisje dat in 1898 werd uitgereikt aan Mindert Hepkema toen deze de Elfstedenrijwieltocht van dat jaar voltooide.  

Personen die een officiĆ«le Elfstedentocht voltooien binnen de door de Vereniging De Friesche Elf Steden gestelde voorwaarden krijgen een Elfstedenkruisje uitgereikt. Zo moet een deelnemer lid zijn van de Vereniging de Friesche Elf Steden, een startbewijs hebben ontvangen voor de tocht, moet een toerschaatser voor 0.00 binnen zijn en moet een wedstrijdschaatser binnen 120% van de tijd van de winnaar van de Elfstedentocht binnen zijn, en moet een volle stempelkaart worden ingeleverd.

Het Elfstedenkruisje is in 1909 door Pim Mulier ontworpen voor de eerste Elfstedentocht.Het kruisje bestaat uit een medaille in de vorm van het Maltezer kruis, met in het midden een cirkelvorm. Op deze cirkel staat in email het wapen van de provincie Frieslandafgebeeld. Daaromheen staat in een cirkel te lezen De Friesche Elf Steden. Het kruisje heeft ongeveer de grootte van een kwartje en weegt rond de zeven gram.

 

 


Maak een Gratis Website met JouwWeb