Friese-elfstedentocht.jouwweb.nl
Home » Friesland

Friesland

Friesland telt 647.239 inwoners (30 september 2012). De hoofdstad isLeeuwarden. Zowel het Fries als het Nederlands heeft in de provincie de status van bestuurstaal.

Friesland ['frislɑnt] is een provincie in het noorden van Nederland.

 

Friesland telt 647.239 inwoners (30 september 2012). De hoofdstad is Leeuwarden. Zowel het Fries als het Nederlands heeft in de provincie de status van bestuurstaal.

 

Ligging

Qua totale oppervlakte (land + water) is Friesland de grootste provincie, en qua landoppervlakte is het de op twee na grootste provincie. Het hoogste punt van de provincie is met 45 meter hoogte de Vuurboetsduin op Vlieland. Het hoogste punt op het vasteland is deBosberg bij Appelscha met 26,6 meter.

In het oosten wordt Friesland begrensd door Groningen en Drenthe, in het zuiden door de provincies Overijssel en Flevoland, in het zuidwesten door het IJsselmeeren in het westen en noorden door de Waddenzee (buiten de Waddeneilanden door de Noordzee). Door de Afsluitdijk is Friesland verbonden met Noord-Holland. De Friese waddeneilanden VlielandTerschellingAmeland en Schiermonnikoog zijn bereikbaar metveerdiensten vanuit Harlingen naar Vlieland en Terschelling, vanaf Holwerd naar Ameland en vanaf Lauwersoog naar Schiermonnikoog.

Om de provincie te onderscheiden van Noord- en Oost-Friesland en de Kreis Friesland in het Duitse Nedersaksen wordt de provincie in wetenschappelijke kringen ook wel aangeduid als Westerlauwers Friesland.

 

Friesland is sinds 1 januari 2011 opgedeeld in 27 gemeenten:

Provincie Friesland, gemeenten per 2012.
Overzicht van de gemeenten (per 1-1-2012)